MA_banner1.jpg MA_banner1.jpg

Het gezicht van Museum Arnhem

Museum Arnhem ligt op een van de mooiste plekken van Nederland. Het museum is al vanaf de jaren '30 moderne kunst gaan verzamelen. De collectie (magisch)realisten die na de Tweede Wereldoorlog is aangelegd is nog steeds een belangrijke pijler. Daarnaast heeft het museum een belangrijke collectie vormgeving en sierraden. Eveneens komen maatschappelijke en actuele thema’s als 'vrouwen', 'niet-westerse kunst' en 'gender' aan bod. Het museum is onlangs verbouwd. Deze pagina toont het werk dat we voor het museum maakten vóór die periode. Inmiddels heeft het museum een nieuwe huisstijl.

Vernieuwing

Museum Arnhem vernieuwt. Naast zijn positie als landelijk kunstmuseum, pakt het zijn rol als museum voor de stad. We ondersteunen het museum met adviezen en ontwerpen voor uiteenlopende middelen en daar zijn we trots op.

Onderzocht: de merkbeleving

We hebben een onderzoek begeleid naar de merkbeleving van het museum in Arnhem. We gaven vervolgens advies over het interpreteren en vertalen van de uitkomst. Dat is verwerkt in de huisstijl en diverse uitingen van het museum. Van 2015 tot 2020 maakten we catalogi, posters, banieren, advertenties, uitnodigingen en beletteringen van uiteenlopende tentoonstellingen.

Catalogus voor een ‘vormvinder’

Voor de tentoonstelling ‘Arnout Visser en de glaspiraten’ maakten we een catalogus met een compleet overzicht van zijn carrière als ontwerper en ‘vormvinder’ – zoals hij zichzelf noemt. Als speciale editie is er ook een gesigneerde luxe cassette waarin een glazen loep is gevat als een druppel heet glas. De belettering van de tentoonstelling was al net zo ‘vloeiend’. De toelichtende teksten op de muren vormden zich naar het silhouet van bekende ontwerpen van Arnout.

windhausen Miriam Windhausen - voormalig hoofd museale zaken Museum Arnhem:
‘Creativiteit, dat is wel wat je zoekt bij een grafisch bureau. Het vermogen om nieuwe dingen te maken, om je te verrassen.’

Gelaagde beletteringen

Een goede tentoonstelling bevat meerdere informatielagen. Visuele, maar ook tekstuele lagen geven de verschillende typen bezoekers precies waar ze naar op zoek zijn. Er zijn lezers, die alles willen lezen wat er staat. We loodsen ze van introtekst naar zaaltekst en objecttekst. Alles volgens een duidelijke hiërarchie. 

Voor alle typen mensen ontwerpen we beletteringen. Je hebt 'scanners', mensen die snel zaal na zaal doorlopen –soms koppen lezend– en alleen blijven staan voor iets dat ze raakt. Soms beletteren we rechtsreeks op de muur, soms via stickers of kaartjes. Altijd herkenbaar en typisch voor Museum Arnhem.

Museum Arnhem vanuit de lucht

Het museum heeft een nieuwe vleugel gekregen, ontworpen door Joost Vos van Benthem Crouwel architects (ja, de broer van Erik). Om de uitdaging van een verbouwing op die plek in beeld te brengen maakten we in 2017 een filmpje vanuit de lucht. Het laat ook meteen zien waarom veel Arnhemmers niet voor een verhuizing van het museum naar de binnenstad waren: het museum ligt op een prachtige plek. En de nieuwe verbouwing maakt die ervaring nog rijker.

advertenties affiches banieren banners beletteringen catalogi educatie films flyers folders fotografie huisstijl inrichting nieuwsbrieven uitnodigingen